Kokossukker
Kokossukker anvendes primært som erstatning for almindeligt, hvidt sukker i forholdet 1:1 af diabetikere, folk der spiser efter GI-principper og i LCHF-madlavning. Sødme- og smagsmæssigt minder kokossukker om almindeligt sukker, men den ernæringsmæssige sammensætning er mere varieret og dets glykæmiske indeks er væsentlig lavere.
Kokossukker udvindes af nektaren fra blomsterne på kokospalmen og sælges naturligt og uraffineret i pulverform ganske som almindeligt sukker. At kokossukker er uraffineret betyder, at det har en brunlig farve, som almindeligt sukker også ville have haft, hvis det ikke var blevet raffineret på sukkerfabrikken. Smagen er lidt mere karamelagtig, lidt hen i retning af smagen af brun farin.
Kokossukker har været anvendt som sødemiddel i Syd- og Sydøstasien lige siden oldtiden. Netop Filippinerne, Thailand, Indonesien, Indien og Sri Lanka står sammen med Brasilien i Sydamerika for hovedparten af produktionen af kokossukker og andre kokosprodukter i verden.
Find dansk produceret og økologisk kokossukker fra Bodylab her.
Kokossukker er et superfood
De oplever i disse år en stigende efterspørgsel efter kokosprodukter, fordi både kokossukker, kokosolie, kokosvand og andre former for ingredienser udvundet fra kokosnødden og -palmerne har fået status af superfood. Det skyldes især deres sunde og ernæringsmæssigt værdifulde indhold af vitaminer, mineraler, antioxidanter med videre. Som negativ bieffekt har den højere efterspørgsel fået prisen på kokosprodukter til at stige.
Bruges oftest som sukkererstatning
Men så snart vi kommer ud over det Syd- og Sydøstasiatiske område bruges kokossukker mest som erstatning for traditionel hvidt sukker udvundet af roer eller sukkerrør. Det skyldes især kokossukkerets væsentligt bredere næringsmæssige sammensætning og meget lavere glykæmiske indeks.
For i modsætning til almindeligt sukker, der kun indeholder rent kulhydrat fra sukkerarter, indeholder kokossukker både protein, salt, fedt og helt op til 4 procent kostfibre. Samtidig har kokossukker et stort indhold af mineraler som magnesium, kalium, jern og zink, lige som det indeholder de vigtige vitaminer B1, B2, B3 og B6. Energimæssigt er der dog ikke den store forskel på de to sukkerarter. Begge har et energiniveau på omkring 400 kcal.
Lavere indvirkning på blodsukkeret
På grund af kokossukkers bredere ernæringsmæssige sammensætning, ligger det såkaldte glykæmiske indeks lavere for kokossukker end for almindeligt sukker. Faktisk er det med en GI-værdi på 35 så lavt, at kokossukker hører til i kategorien af fødevarer med lavt glykæmisk indeks. Her har almindeligt, hvidt sukker en GI-værdi på 92. Det placerer sukkeret i den for diabetikere så farlige kategori af fødevarer med højt glykæmisk indeks.
Kokossukkeret har også en lavere GI-værdi end mange af de andre sukkererstatninger, som diabetikere eller folk der lever efter LCHF-princippet, kan vælge imellem. Kun stevia- og xylitol-baserede sukkererstatninger, samt kunstigt producerede sødemidler har en lavere GI-værdi.
Kokossukker er ikke meget sundere end sukker
Selv om kokossukker har en væsentlig mere varieret ernæringsmæssig profil og et meget lavere glykæmisk indeks end almindeligt sukker, er det ikke en meget sundere fødevare. For kokossukker indeholder stadig omkring 95 % kulhydrater. Det vil sige, at kokossukker stadig påvirker blodsukkeret en hel del. Det høje indhold af kulhydrater, samt et stort indhold af fruktose, giver det også andre af sukkerets uheldige egenskaber. Derfor rådes du til at benytte kokossukker på samme beherskede måde som almindeligt sukker.